Biciklizz és mentsd meg a bolygót

Ahogy egyre hangosabbak a klímaváltozás és a fenntarthatóság körüli viták, a kerékpározás nem csupán egy fitnesztrendként, hanem a környezeti problémák egyik nagyon is szükséges megoldásaként jelenik meg.

De míg a "kerékpározást" gyakran széles körben zöld közlekedési módként festik le, itt most a kerékpározás valódi környezeti előnyeit és a mögöttük álló számokat vizsgáljuk meg.

 

A kerékpározás környezeti előnyei

Ez a cikk a kerékpározás számos környezeti előnyét tárja fel, az ECF (Európai Kerékpárosok Szövetsége) által készített részletes jelentésben szereplő tényekkel és számadatokkal alátámasztva.

Íme a hat leglényegesebb kerékpáros környezeti előny a jelentésből.

1. A kerékpározás csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást

A kerékpározás évente több mint 16 millió tonna CO2-egyenértéket takarít meg az Európai Unióban. Hogy ezt perspektívába helyezzük, ez egy olyan ország teljes éves CO2-kibocsátásának felel meg, mint Horvátország.

2. A kerékpározás segít javítani a levegő minőségét

Mivel a kerékpározás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint az autók, jelentősen hozzájárul a tisztább levegőhöz. A kerékpározásnak köszönhető csökkentett légszennyezés értékét 435 millió euróra becsülik. Figyelembe véve, hogy a légszennyezés évente mintegy 400 000 idő előtti halálesetet okoz Európában, ez nagy nyereség.

3. A kerékpározás csökkenti a zajszennyezést

A kerékpározásnak az is előnye, hogy csendes. Ez segít csökkenteni a zajszennyezést, ami jelentős, figyelembe véve, hogy a közúti közlekedés zaja évente közel 8900 idő előtti halálesetet és közel 800 000 további magas vérnyomásos esetet okoz Európában. A kerékpározásnak köszönhető csökkentett zajszennyezésből származó becsült megtakarítás mintegy 300 millió euró.

4. A kerékpározás üzemanyagot takarít meg

A kerékpározás évente több mint 3 milliárd liter üzemanyagot takarít meg az EU-ban, ami közel 4 milliárd eurós megtakarítást jelent. Ez az összeg egy olyan ország, mint Írország éves közúti közlekedésének üzemanyag-fogyasztásával összemérhető.

5. Növekvő kerékpárpiac

A kerékpárpiac virágzik, évente 10 milliárd euró feletti értéket ért el, és várhatóan évi 5,5%-os növekedési ütemben fog növekedni. Ez a tendencia azt jelzi, hogy egyre többen kezdenek el kerékpározni, ami tovább járul hozzá a környezeti előnyökhöz.

6. Teherforgalmi kerékpárok és fenntartható logisztika

A teherbiciklik a városi logisztikában is nagyot lépnek előre. A városi területeken a kereskedelmi szállítások akár 25%-át és a magánlogisztikai utak 77%-át is helyettesíthetik, fenntarthatóbbá téve a városokat.

A zöldebb jövő felé vezető út

A kerékpározás környezetvédelmi előnyei meggyőzőek, és életképes megoldást kínálnak számos, napjainkban felmerülő környezeti problémára. Legyen szó a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről, az üzemanyag megtakarításáról vagy a zajszennyezés mérsékléséről, a kerékpározás sokoldalú megközelítést kínál a környezeti fenntarthatósághoz.

Ilyen pozitív hatások mellett itt az ideje, hogy sebességet váltsunk és felelősségteljesebben kerékpározzunk, nem csak az egészségünk vagy a kényelem érdekében, hanem a bolygóért, amelyet otthonunknak nevezünk.

Képek: Pixabay, Pexels

Szeretnél te is életmódot váltani, de nem tudod merre indulj? Segítek!