A kerékpáros lakókocsik mindig is nehezebb, drágább és kevésbé praktikus alternatívát jelentenek a sátorral szemben, de szerencsére ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy megépítsék őket.

A világ legkisebb lakókocsija:

 

További csodák:

A legújabb találmány, amely bekerült a kerékpáros lakókocsik dicsőségcsarnokába, a Hupi Wagon.

A finn alkotójáról elnevezett kis utánfutó talán nem olyan kicsi, de az alumínium kompozit panelek okos felhasználása miatt 70 kg alatti súlyú, miközben 195 cm hosszú és 100 cm széles belső méretekkel büszkélkedhet.

Egy francia hajóépítő cég áll a Foldavan - egy könnyű kerékpáros lakókocsi mögött, amely a könnyű tárolás és vontatás érdekében összecsukható.

A Wooden Widget már gyárt egy sor összecsukható csónakot és vitorlás dingit, amelyek kerékpár mögött vontathatók, és a Foldavan sokban osztozik ugyanazokon a tervezési elveken.

A fából, szénszálból és megerősített PVC-szövetből épített, csepp alakú Foldavan három üzemmóddal rendelkezik. Tároláskor vagy az autó tetőcsomagtartóján történő szállításkor laposra összecsukható.

Kerékpárral vontatva 60 cm-re nyílik ki, ami nagyjából a legtöbb kormány szélességének felel meg. A célállomáson kevesebb mint öt perc alatt át lehet alakítani a Foldavant kemping üzemmódba.

A Foldavan súlya mindössze 30 kg, és alacsony súlypontja miatt még a meglehetősen zord terepen is képes közlekedni - erős szélben az oldalfalakat ki lehet nyitni, hogy a szél átengedje.

A Foldavan utánfutó tervkészletként kapható, és építése körülbelül 50 órát vesz igénybe. A szükséges anyagok könnyen beszerezhetők különböző minőségben, hogy bármilyen költségvetésnek megfeleljenek - a Foldavan szinte ingyenesen megépíthető újrahasznosított faanyag és használt alkatrészek felhasználásával.

A Foldavan szénlábnyoma kicsi, mivel az összes anyagot helyben lehet beszerezni vagy megmenteni. Ráadásul a vállalat minden egyes alkalommal, amikor elad egy tervkészletet, öt fát ültet el.