Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
bici

Vak kerékpáros akrobata - videó



Elsőre Danny MaCaskill jutott eszembe, a srác, akinek a videóit az egész világ ismeri, és valószínűleg sokan utánozzák. De milyen lehet az, amikor ezt valaki vakon csinálja? Látóként elképzelni is nehéz, nekem gondot okoz már sötétedés után is bringázni (rendelés alatt az ezer lumenes ledlámpa...), míg ez a srác, Matt Gilman ugrál fel le a lépcsőkön és terepakadályokon... A videó nem annyira pörgős, mint a Red Bullos srácé, de legalább annyira érdekes, és 10 perc pihenés belefér hétvégén, akár nyújtás közben is. Jó szórakozást!

 

Tovább
0

Esés, vér, váztörés - jó hobbi a bringáspóló?



Eséllyel indulhatna a hülye sportok versenyén a kerékpáros póló, igazán sok értelme nincs, de mint minden labdajátéknál, a cél, hogy jól érezzük magunkat, és ebben biztosan erős a pólónak ez a műfaja is. Rengeteg videót láttam erről a hazánkban is létező sportról és bár érdekesnek tűnik, az világos, hogy ez nem az én műfajom, ellenben erős BMX-es, fixi-s, trükkös alapokkal könnyen labdába lehetne rúgni, illetve ütni. Na fröcsögjön a vér, nézzük hogy néz ki ez élesben:

2011 WHBPC - Highlights - Short Version from Ken Regehr on Vimeo.

Tovább
1

Átlépni az ismert határokat



A bennünk élő határok legyőzése az egyik mozgatóereje minden edzésnek. Eljutni a szenvedésig, ahol még sosem voltunk, túlélni a kimerültséget, az erőtlen szétesést, és legyőzni a legnagyobb hegyeket, távokat, versenyeket.

Two Broad arrows

A Rapha filmtriójának második része is erről szól, a Two Broad Arrows az ír legenda, Sean Kelly életének inspirációjából született, a munkásosztály valóságából a kerékpározás révén szabadult fel és ki. Hasonlóan, ahogy mi is felszabadulunk minden egyes munkába menet, minden hétvégi tekerésen az Excel táblák fojtó szorításából, izzadva, kimerülten, remegve a fáradtságtól.

Two Broad Arrows from RAPHA on Vimeo.

Tovább
0

Városi downhill - lépcső, ugrató, adrenalin!



Nos, ez a videó nem az EU-ban készült, ezt a biztonsági megoldásokból hamar ki lehet találni. Chilében szabadabban értelmezik a citycross fogalmát, mint itthon, síkon sokat nem kell menni, ellenben bolt ablakából ugratni kötelező. A hét legjobb videó felvétel:

 

Tovább
0

Giant Maestro felfüggesztés működése



Az össztelós kerékpárok igen széles skálán mozognak, egy szett jobb gumi áráért már komplett bringát lehet venni a nagyáruházakban, míg a másik véglet a milliós karbon versenytechnika. Valójában ezek az eszközök nem említhetőek egy lapon, szerencsére még csak nem is hasonlítanak egymásra. Minket elsősorban ténylegesen működő felfüggesztés érdekel, és az egyik legnagyobb kerékpáros cég a világon, a tajvani Giant egy ilyet mutat be az alábbi videón. Ez a rendszer hét különböző kombinációban található meg a Giant kerékpárokon, és amire nagyon büszkék, az a pedálozási hatékonyság, a 4-2-1 rendszer, a fékezés közben is működő csillapítás, és a nagy ütések hatékony elnyelése. Részletek a lenti videóban, igen látványos felvételek következnek:

Giant Maestro Suspension Technology on pinkbike.com

 

 

Szöveg

Tovább
0

Fixivel az IC-n is lehet utazni...



A német Achim Dunker nem rajongója az összecsukható bringáknak, amit valahol meg is tudok érteni. A problémája csupán annyi, hogy szeretett fixijét viszont nem viheti fel az ottani IC-kre, így kénytelen volt kifejleszteni egy "praktikus megoldást", hogy mégse kelljen otthon hagyni szerelmét. Szerinte 5 perc szétszedni, 10 perc összerakni, és már indulhat is. Szerintem meg fanatikus, aki napi negyedórát szerel, és abban sem vagyok biztos, hogy ez a bringának jót tesz... Bár kétségtelen, akármekkora is a szerelem, a bringa van értünk, nem mi értük.

 

Tovább
0

Télen csak új gumival....



Messze még az első hóesés, de jobb, ha nem ér minket váratlanul. Az autókon már évtizedek óta rutin az első havas napon órákig sorban állni a gumisnál, pár éve a robogósoknak is rendelkezésére áll a téligumi, tavaly nekem nagyon hiányzott, nem volt jó érzés úszás után a sötétben csúszkálni egy 120kg-os robogóval a hetes busz előtt. Bringával leginkább csak a montit vetettem be, de az idei évre a CX-szel tervezek menni, amihez ugyan van bütykösebb gumim, bár azok hátránya, hogy nem aszfaltra lettek tervezve, így 1-2 hónap alatt lehet kukázni őket.

Continental TopContact Winter II

Az autós téligumik terén igen erős Continental megtalálta a piaci rést, és legyártotta a tökéletes téligumit, a TopContact Winter II-es modellt, ami nem csak oldalt, hanem a futófelület teljes felületén jól tapad a hóban, latyakban. Kétféle méretben kapható, a montis 26x1.9-es 740gr súlyú, a javasolt guminyomás 48-58 psi, míg a városi és remélhetőleg CX bringára is passzoló méret a 700C 32 pedig 58-85 psi között működik, és súlya 600 gramm. Az ára a kedvenc bringás webshopomban 45 euro, ehhez általában jön még szállítási és kártyahasználati díj is, tehát durván 100 eurós befektetés a két téligumi. Nem olcsó, sokan ennyiből bringát vesznek, így nem tudom megígérni, hogy teszt is lesz róla, de ha rám mosolyog a szerencse, akkor lehet, hogy rendelek egy párat és készítek egy nem-tudományos, de annál szubjektívebb összehasonlítást a sima városi CX gumi, a sportos Race King terepgumi, Specialized CX sárgumi és ToPContact téligumi között a hóban.

Tovább
0

Megérteni a fiatalokat...



A kerékpárosok általában fiatalnak érzik/képzelik magukat, mint ahogy én is, pedig tizenéves már igen régen voltam, emlékszem még a parlamentben farmerben lazuló, liberális fideszre is a gimnázium idejéből. Bár úgy gondolom, még mindig beszélem a fiatalok nyelvét, könnyen lehet, hogy már a felét sem értem annak, amit valójában mondanak. A dánok hollandok egy igen érdekes projektet indítottak a fiatalok gondolkodásának bemutatása, megértése érdekében, kicsit talán túl elvont is a mai világban, de tényleg lehet, hogy csak én vagyok vén fafejű.

 

Epic Fail (NL) from DVV / LES AP on Vimeo.

Tovább
1

A szerény sztár ritka, mint a fehér holló



De a látványkerékpározás legnagyobb mai sztárja, Danny MacAskill szerény, szerethető srác, amit a lenti interjú is bizonyít. Ha valaki nem tudná, kiről is van szó, és ez miért nagy dolog, csak nézze meg a Red Bull szponzorálta srácc trükkjeit. Nem kispálya: ezzel kezdődött, a hazai, Edinburgban, majd a Way Back Home, aztán elutazott Capetown-ba, végül egy ipartelepen rendetlenkedett

Tovább
0

Amatőr Tour de France



Milyen élmény lehet, amikor megafonból ordítanak, hogy hajrá, hajrá, és a győzelemnél mindenki téged ünnepel?

 

Ilyen:

Tovább
0

Tekerj együtt az olimpikonokkal!



Vasárnapra még nincs programod? Dehogynem, ha szereted a kerékpározást, akkor az 56-osok terén a helyed! Kerékpártúra, verseny, bemutatók, ismerkedési lehetőségek!

Sokat sírunk a kerékpározás hazai sanyarú helyzetéről, pedig rengeteg pozitív jel mutat arra, hogy ha lassan is, de van kiút. Egyre nagyobb szponzorok lépnek be a tömegsportba, elegendő itt az Erste Tourra vagy a McDonalds Bringamánia napokra gondolni, és most is egy pénzügyi szervezet a főtámogató, a K&H, aki egyben a névadó szponzor is. A K&H olimpiai kerékpáros nap azonban messze nem egy PR esemény, aminek elsőre tűnik, hanem egy igen jól szervezett sportág bemutató, ahol összefuthatunk sportoló példaképeinkkel, haverokkal és persze szervezett formában tekerhetünk is egyet a családdal a városban.

K&H bringás nap

Országúti hobbistaként elfogult vagyok ezzel a szakággal, de az biztos, hogy az Ora Hotels, hazánk egyetlen nemzetközi szintű csapata és a KSI megjelenése, ahol mai napig a legjobb eséllyel lesz igazi kerékpáros a gyerekből már önmagában elég ok arra, hogy javasoljam az eseményt az ifjú apukáknak. Persze nincs kétségem, a csemetéket a BMX-esek és a különleges bringások fogják inkább lekötni, de ez talán nem is baj, előbb legyen ügyes a gyerek, aztán ráér erős lenni. A tesztpályán úgyis kiderül hol tart, csak merjen elindulni!

A szülőknek - különböző okok miatt - úgyis érdekesebb lesz a Cyclechic megjelenése, vagy a bringabalett. Sportosabbak versenyen mérhetik össze a tudásukat, 500 méter a táv, garantált az izomláz:) Szerencsére a levezetésre is kínálnak programot, a budapesti bringatúrák laza tempóban kimossák a savat az izomból, csak el kell indulni rajtuk. Akinek meg nincs bringája, az várjon a sorsolásig, 3 Genesis-t osztanak szét, ami azért városba bőven elég.

Itt van a programfüzet, illetve az esemény weboldala.

Tovább
0

bici

blogavatar

A kerékpározás nem csak Tour de France vagy fogyókúra. A kerékpározás közlekedés, sport, társasági esemény, de leginkább életforma.