Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
bici

Kempingbringa 600.000 Ft-ért?Első ránézésre nem teljesen egyértelmű, mi kerül ezen ennyibe?

Peugeot kempingbringa

Kicsit csinosabb kemping bringa, amit rendesen össze lehet hajtogatni. Kétszer is meg kell nézni, hogy feltűnjenek az olyan finom részletek, mint az egyoldalas villa, tárcsafékek, és az elektromos rásegítés. Valójában ez nem egy olcsó közlekedési eszköz a telektől a kisboltig, hanem egy trendi és praktikus kiegészítője egy nagyobb SUV-nak. A Peugeot régóta ismert név a kerékpáriparban, nem lehet őket azzal vádolni, hogy gyatra felszereltségű átmatricázott cuccokat árulnak prémium áron, mint egyes német márkáknál divat. Az eF01 önmagában is eladható termék, nagyjából azt tudja, amire szükség van egy külvárosi parkolótól a belvárosi munkahelyig: 

A 18.6 kg-os bringa ugyan nem könnyű, de kényelmesen elfér az 5008-as csomagartójában (és valószínűleg a kisebb modellekben is), a 208Wh akkumulátor 30-40 km-re elegendő energiával rendelkezik, a maximális 20km/h tempóig rásegítve. Ez nagyjából kényelmes a kerékpárutakon, és nem sokkal lassabb, mint amennyivel az átlagos ingázó közlekedik a nyugati nagyvárosokban. Van világítás, csomagtartó, oldaltámasz, és ilyen ár mellett már csak egy ultrabiztonságos lakat kell mellé. Hogy jó vétel-e? Egy 10 milliós új autó mellé talán hasznosabb extra, mint valamilyen nagyobb képernyő, vagy bőrnek látszó műbőr kárpit, hiszen az idő a legdrágább erőforrás egy elfoglalt ember életében, és ez a kerékpár azt tud a legtöbbet spórolni. Nem beszélve arról, hogy 30km napi ingázás egészséges annak is, aki csinálja és annak is, aki nem szívja be az extra szennyezést a városban. 

Tovább
0

2018: Mivel lehetsz divatos? 2. részA kényelem és hatékonyság az idei év kulcsszavai, és ahogy az autóiparban a SUV-ok, a kerékpárok között is a terepre kismértékben alkalmas bringák lesznek egyre népszerűbbek. Miről is van szó?

1. Gravel kerékpárok

Gravel  zwift  kerékpár

A gravel kerékpár ránézésre egy közönséges országúti, gyakorlottabb szem könnyen ciklokrossz bringaként azonosítja, és igazából senki nem téved nagyot. Valahol a két kategória között lavíroznak ezek a kerékpárok, könnyebb terepre alkalmas 32-40mm-es, enyhén mintás gumikkal, komfortos geometriával, tárcsafékkel, és a széles áttételtartománnyal. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ugyanezt tudja egy ciklokrossz gép is, minek az új kategória, biztos csak markting hablaty. Több cég is azonos vázzal készíti a kétféle típust, a legnagyobb különbség az áttételekben van, a krossz gépek gyakran 1x11-es, szűk tartománnyal bírnak, hiszen egy versenyen nincs kényelmes tempó. A gravelbike ezzel szemben - bár az USÁ-ban népszerű versenykategória - alkalmas olyan igazi csavargásokra elhagyott földutakon, ösvényeken, töredezett aszfalton, amikre korábban montit kellett vinni. A koskormányon többféle pozíció is felvehető, és az országúti kerékpárokhoz hasonló felépítés miatt megfelelően jó aszfalton alig lassabb, mint egy versenybringa. Kinek való? Szinte mindenkinek, akinek nem szerepel a céljai között a versenyzés, és szeret letérni az aszfaltról egy kis csavargásra. 

2. 28-as az új 23-as

Gravel  zwift  kerékpár

2013-ban az országúti kerékpárok standard gumimérete a 23mm volt, a könnyebb versenyzők pedig 21mm-es gumikkal mentek. 2015-ben kezdett a 25mm-es gumi teret hódítani, idén egyre több új versenykerékpáron 28mm-es gumi van. Mi történt?

A vastagabb guminak nagyobb az ellenállása és lassabb - tartotta magát ez az elv egész sokáig, tévesen. Valójában a kisebb nyomással üzemelő szélesebb abroncsok hatékonyabban gördülnek át az apróbb úthibákon, így ahol nem tükörsima az út, nem csak kényelmesebbek, de akár gyorsabbak is lehetnek. A kisebb nyomás és szélesebb felnik a korábban már említett tubeless- tömlő nélküli - rendszerek elterjedésének is kedveznek - így nem csak kényelmesebb, gyorsabb, de még defekttűrőbbek is ezek a kerekek. Nem utolsó szempont az sem, hogy a nagyobb volumenű gumikkal enyhébb terepre is le lehet menni, így még sokoldalúbbak lettek a versenybringák is, egészen iciri-piciri különbséget hagyva az országúti-gravel-ciklokrossz típusok között.

3. Hosszabb ruhák, rövidebb nyergek

Gravel  zwift  kerékpár

Aki idén divatos akar lenni, biztosan nem vesz fel combközépig érő nadrágot és bokazoknit. A trendi márkák nadrágjai, mezei, zoknijai egyre hosszabbak és egyre többet takarnak. Ennek a divatos megjelenésen túl az is oka, hogy a fedetlen testfelület légellenállása rosszabb, mint modern mezeké. A nyergeknél viszont a rövid lett a divat, a triatlonban már régóta elterjedt lecsapott orrú, széles nyergek egyre gyakrabban bukkannak fel más kerékpárokon is, néhány cég már a kerékpáros nadrágokat is átszabja az új üléshelyzet miatt.

4. Zwift és okosgörgők

Gravel  zwift  kerékpár

Tévé előtt görgőzni, vagy tespedni, ha esik az eső? Ez már a múlté, a kerékpár és triatlon sport legjobbjai is számítógép elé ülnek, ha edzeni akarnak. A legmodernebb okosgörgők pontosan mérik a leadott teljesítményt és a Zwift online felületéhez kapcsolódva számítógépes játékhoz hasonlóan lehet együtt kerekezni, versenyezni bárkivel a világ minden tájáról. A felület annyira addiktív, hogy néhányan már nem csak a téli hónapokban, esős napokon kapaszkodnak fel a görgőre, hanem a kinti tekerések helyett is inkább a pincében izzadnak. Motivációjuk érthető, a számítógépes edzés időben könnyen tervezhető, nincsenek autók, váratlan események, rossz idő és szembe szél. Ugyanakkor azért érdemes a legelvetemültebb szobakerékpárosoknak is kimozdulni néha, a pincében nem süt a nap és hamar el lehet veszíteni a kerékpárkezelési gyakorlatot. 

Tovább
0

2018: Mivel lehetsz divatos?Öt éves éber álom után, enyhe kómából riadtan ugrik talpra a bici.blog: oly sok álom vált valóra ezidő alatt, aminek eljövetelét csak titokban remélhettük 2013-ban. 

1. Kevesebb defekt

A hagyományos belsőgumis rendszert a gépjárművek már évtizedekkel ezelőtt túllépték, de a kerékpárok küllős kereke sokáig nem tette lehetővé a belső elhagyását. A tubeless rendszerek néhány éve a montikon jelentek meg. A kisebb guminyomás, szélesebb felnik és a gyakoribb felütések, tüskék ideális teszt terepet jelentettek a belső nélküli rendszereknek. Az elv egyszerű, a külső egy határozottabb peremen támaszkodik a felnin, a küllőket egy speciális felniszalag takarja, a gumiban pedig egy tömitőfolyadék kering, ami megakadályozza a levegő elszökését. A technikai részletekre még visszatérek később, az előnyöket viszont most sorolom: nincs felütéses defekt, alacsonyabb nyomással lehet menni, ami nagyobb tapadást jelent, kisebb lyukakat minimális nyomásvesztéssel eltömít a lötyi. A montimat több mint egy éve alakítottam át tubeless rendszerre, számos defektet kaptam az erdőben azóta, de minimális pumpálás után mindig sikerült folytatni az utat. A tubeless rendszerek időközben az országúti kerékpárokon is megjelentek, és hogy miért nem terjedtek el annyira, szintén egy későbbi poszt témája lesz.

2. Elektromos kerékpárok

Csak nyugdíjasoknak? Már messze nem ez a helyzet. Az úttörő szerepet évek óta a kevésbé sportos túra és városi bringák vitték, de szép lassan eljutott a trend a sportosabb montik világába is. A hardcore ősmontisok nem tudnak eléggé megvetően nyilatkozni az elektromos bringákról, tudomást sem véve arról, hogy mennyire sok új embert vonz a sportba, hogy olyan helyekre is eljutnak, ahová egyébként önerőből - életkoruk, testsúlyuk, időhiány miatti edzetlenségük miatt nem lennének képesek. Arról nem is beszélve, hogy egy aktívan sportoló kerékpárosnak is pont ugyanezt az előnyt tartogatja, ahol éppen feljut szárazon, max pulzussal szenvedve a hagyományos kerékpárjával, egy ebike-kal hóban, sárban is képes haladni. Az országútisok ebben is konzervtívabbak, az elektromosságnak más szerepe van.

3. Elektromos váltók, tárcsafék országúti kerékpáron

Végre valamiben az országútisok az élen. 2013-ban már létezett az elektromos váltás, de hasonló idegenkedés vette körül, mint minden újdonságot a kerékpáros világban. Ma már szinte eladhatatlan egy bowdenes váltós top kategóriájú bringa, amin a legtöbb esetben a váltóbowden is hiányzik, a hidraulikus tárcsafék alkalmazása miatt. Azt már meg sem merem említeni, hogy hamarosan az 1x11(12)-es rendszerek is divatosak lesznek országúton, bár a versenypsortban a két tányéros rendszer finomabb átmenetei továbbra is kívánatosabbak. 

Folytatás hamarosan, olyan csemegékkel, mint gravel, 28-as az új 23-as, duci nyereg és hosszú "short", integráció és Zwift!

Tovább
0

bici

blogavatar

A kerékpározás nem csak Tour de France vagy fogyókúra. A kerékpározás közlekedés, sport, társasági esemény, de leginkább életforma.