Korán érkezett a tavasz, megszaporodtak a bringások az utakon és az erdőkben. Ha utoljára ősszel ültél bringán, és tervezed, hogy újrakezded, olvasd végig a lenti 9 pontot. Összeszedtem a legfontosabb tennivalókat és edzéselveket, amiket a szezon elején érdemes átgondolni. Hobbi és közlekedési céllal kerékpározók gyakran kihagyják a téli hónapokat, ami miatt különösen fontos a fokozatos visszatérés a kerékpározáshoz. Vonatkozik ez a távra és intenzitásra is, sosem az nyeri a nyári versenyeket, aki az első edzéseken a leggyorsabban teker.

A régi iskola szerint kora tavasszal kistányéron megyünk és beszélgetős tempóban, de így nagyon sokat. A mai világban már eleve elől csak egy lánckerék van, és nem is mindenkinek van ideje heti 20 órát tekerni, de az intenzitást érdemes alacsonyan tartani, és elsősorban a hajtás hatékonyságra, kerékpárkezelésre figyelni. Vissza kell szoktatni az izmokat, izületeket ehhez a mozgáshoz, hogy elkerüljük a későbbi sérüléseket. Az első hónapok nehézségéről itt írtam még.

 

Végül de nem utolsó sorban, már most érdemes meghatározni a 2024-es célokat, legyen az egy 100km-es túra, Balaton kerülés vagy 10 kg fogyás, és ennek megfelelően tervezni a szezont. Érdemes lehet egy edzővel vagy klubbal kapcsolatba lépni, a társaság nagyban javítja a célok sikeres elérésének valószínűségét.

Összefoglalva a legfontosabb pontokat a tavaszi újrakezdéshez:

  1. Kerékpár átvizsgálása: Rövid és egyszerű tennivaló. Ellenőrizd a kerékpárt a szezon kezdete előtt. Fontos a gumiabroncsok állapota, a váltórendszer működése, a fékek hatékonysága és az összes csavar meghúzása. Szükség esetén látogass el egy szaküzletbe a kerékpár átnézésére és karbantartására.
  2. Felszerelés ellenőrzése: Győződj meg arról, hogy a sisakod és egyéb felszereléseid, mint például a cipőd és a szemüveged, megfelelő állapotban vannak. Lámpák működnek, feltöltve várják az indulást. Kerékpárzár kulcsa megvan?
  3. Időjárásnak megfelelő öltözködés: Kétféle kerékpáros van: aki naptár szerint és aki az időjárásnak megfelelően öltözik. A mostani klíma sokakat meg tud tréfálni, láttam már 16 fokban téli cuccban tekerő bringást is, meg 2 fokos esőben rövidnadrágban tekerő peches kollégát is. A tavaszi időjárás változékony lehet, ezért készülj fel megfelelő ruházattal és esőálló felszereléssel - ha az előrejelzés indokolja. A réteges öltözködés a napi hőmérsékelt ingadozás miatt szintén alapvető.
  4. Célok és edzésterv: Hobbikerékpárosként elégnek tűnhet, ha csak kimész tekerni, ha jó idő van. Ugyanakkor a kihívások, feladatok nagyban fokozzák a tekerés valószínűségét, és összeségében jó hatással vannak a lélekre. Határozz meg célokat, mint például egy bizonyos távolság megtétele vagy amatőr versenyeken való részvétel, és készíts vagy készítess hozzájuk egy strukturált edzéstervet. Ez segít a motiváció fenntartásában és az edzések rendszerességében.
  5. Fokozatos terhelésnövelés: Kerüld a túlzott edzésmennyiséget és intenzitást a szezon elején, hogy elkerüld a sérüléseket, mint például a tavaszi térdfájást. Haladj lassan és fokozatosan az edzésterhelés növelésével, és nyárra sokkal jobb formában leszel. A helyes terhelés meghatározását nagyban segítheti egy edző, de akár az olyan jelzések figyelése is, mint a reggeli alappulzus vagy éjszakai HRV értéke.
  6. Testi felkészülés: Kiegészítő edzések, mint az erőnléti tréning vagy a nyújtás, segíthetnek a kerékpározási teljesítmény javításában. Az izületi terhelést csökkentve javíthatod a teljesítményedet keresztedzésekkel is, legnépszerűbb a futás és az úszás, de ez lehet crossfit, evezés vagy balett is. A változatosság segít, hogy a fejlődésed kiegyensúlyozott legyen a teljes testedet tekintve.
  7. Saját fejlődésre koncentrálás: Ne hasonlítsd össze magad másokkal, inkább saját korábbi teljesítményeidet vedd alapul. Az egyéni adottságok, legyen az genetika, sportmúlt vagy szabadidő, nem azonosak. Biztos lesznek olyanok is melletted, akik sokkal gyorsabbak, többet edzenek, vagy egyszerűbben jobban fejlődnek. Ilyenkor ne érezd magad rosszabbul. Haladj a saját terveid szerint és - ez nagyon fontos - ismerd el mások teljesítményét, gratulálj nekik, támogasd őket, mert ez mindenkinek, még a legjobbaknak is jól esik. És tanulj tőlük, lesd el, mi az amit beépíthetsz a saját edzésedbe.
  8. Csatlakozz egy klubhoz vagy edzőhöz: Egyedül tekerni nagyszerű érzés, de hosszú távon unalmassá teszi az edzéseket. Menj el tekerni különböző csoportokkal és klubokkal, és találd meg, akikkel jól érzed magad, és a felkészültségük is hasonlít a tiédre. A kluboknál általában van edző, aki helyes irányba terel és segít a felkészülésben, de ma már sokan kínálnak online vagy offline edzési lehetőségeket, én is foglalkozom ezzel, hazai és külföldön élő bringásoknak is segítek céljaik elérésében.
  9. Élvezd a kerékpározást: Ne felejtsd el, hogy a kerékpározás nem a karriered, nem kötelező, hanem azért ültél nyeregbe, hogy jól érezd magad. Kergess nyugodtan vad álmokat, add ki magadból az utolsó csepp energiát egy nyári versenyen, érezd, hogy eléred a maximumot. De ezt egyrészt ne tavasszal, másrészt azzal a tudattal, hogy neked ez hobbi és az egészségedért, társas kapcsolatokért vagy a céljaidért csinálod, nem azért, mert ettől függ az életed. Érezd jól magad!

+1. Változtass a célokon, ha kell: Az élet akadályokat és gyorsítópályákat is hozhat eléd, és lehet, hogy amit most tervezel, túl nehéz lesz vagy nem lesz elég nagy a kihívás. Merj változtatni, de ne feledd, hogy az új célnak is kihívásnak kell lennie, különben pár hét és megint elérhetetlen vagy túl könnyű lesz.

Az első tavaszi tekerések azért is fontosak, mert ilyenkor még teljesítmény nyomás nélkül élheted át a csavargás, haladás élményét, és a meleg érkezésével a természettel egy hullámhosszon érheted el a nyári csúscsot. Nekem a nagyatádi hosszútávú quadratlon világbanokság bringás etapja lesz a legnagyobb kihívás, ami ugyan csak 90km tekerés, de 3,8 km úszás, 20km kajakozás után, és a tekerés után még vár egy félmaraton. Ennek megfelelően már én is elővettem a bringát, de még csak örömtekerésre, legyen az a Pilisben egy CX-szel, vagy az Írott-kőn egy ebike-kal (hamarosan tesztet is írok róla). Remélem ez a cikk lesz az utolsó lökés, hogy hétvégén te is nyeregbe szállj!

Ha ez is kevés, kövesd a fb oldalam, vagy csatlakozz az életmódváltó csoportomhoz, hátha később meghozom egy kedved. A gyalogtúrák szervezését már elkezdtem, de hamarosan jönnek a bringatúrák is!

Képek: halaszarnold.hu