A bringád karbantartása nem bonyolult, és minél inkább megszokod, hogy vigyázz a kerékpárodra, annál könnyebb lesz megőrizni az állapotát. Íme hét kerékpár-karbantartási tipp és trükk, hogy a megfelelő irányba indulj el, és kerékpárodat jó egészségben tartsd. Ezek a tippek hosszú távon pénzt és bosszúságot is spórolnak neked.

 

1. Ellenőrizd hetente a gumiabroncsokat és a guminyomást.

Ha megszokod, hogy hetente ellenőrzöd a gumiabroncsaidat, nagyban csökkented annak az esélyét, hogy az út vagy az ösvény szélén állva kelljen defektet javítanod. Ha egyszer megszokod, azt fogod tapasztalni, hogy szinte varázsütésre kevesebb defekted lesz.

2. Kend be a láncodat.

Ezt rendszeresen érdemes megtenned. A legegyszerűbb módja ennek, ha a kerékpárodat egy munkaállványra teszed, és a kenőanyagot a lánc belső felére csepegteted. A lánc mozgása ekkor beszívja a kenőanyagot, és szépen megkeni a láncot. Ne ess túlzásba a kenéssel, különben később olajos mocsok lesz a padlón, amit fel kell takarítanod és a lánc is összeszedi a port.

3. Nyekergés.

Ha nyekereg a kerékpárod, ne hagyd figyelmen kívül. Használd ki ezt az alkalmat arra, hogy átnézd a bringád, és győződj meg róla, hogy minden feszes. Ahogy tekersz, néhány csavar meglazul. Ha nem ellenőrzöd őket rendszeresen, akkor elveszíted a csavarokat, vagy esetleg komoly hibával járhat. Ne feledd, hogy a túlhúzás ugyanolyan rossz, mint az alulhúzás, ha bizonytalan vagy, érdemes lehet beszerezned egy nyomatékkulcsot.

4. A zsír kiszárad.

Lehet, hogy sok zsírt használtál, amikor összeraktad a kerékpárodat, de az nem tart örökké. Úgy tűnik, sokan azt hiszik, hogy csak egyszer kell megzsírozni a nyeregcsövet, aztán pár év múlva meglepődnek, amikor az beragad. Körülbelül félévente kenj be mindent újra, és ha az időjárás csapnivaló volt, akkor tedd meg ezt hamarabb.

5. Centrirozd ki a kerekeidet.

A kerékpározás megviseli a kerekeket, és a küllők elveszíthetik a feszességüket, ezért ki kell őket igazítani. Egy kis leleményességgel és egy küllőkulccsal könnyen orvosolhatod ezt a problémát. Fogj néhány kábelkötegelőt, kösd őket a villa vagy a váz köré, és hagyd elég hosszúra a végét, hogy éppen ne érjen a kerékhez. Lassan pörgesd meg a kereket, ha az egyik oldalon hozzáér a zip-kötegelőhöz, húzd meg a küllőket pontosan szemben. Ezzel a módszerrel nem egyenesítheted ki teljesen a kerekeidet, de egyszerű igazításokhoz jól használható.

6. Ellenőrizd a bowdeneket.

A bowdenek nem szoktak hirtelen elpattanni. Elkopnak, majd figyelmeztetést adnak, hogy el fognak törni, hanyag váltásaid vagy fékezéseid lesznek. Ha egy bowdenről lejön egy végzáró sapka, cseréld ki minél hamarabb, így a bowdened nem fog kiszőrösödni. Amikor a láncot kened, győződj meg róla, hogy a bowdenházakba is cseppentesz egy kis kenőanyagot, ez segít abban, hogy a bowdenek jó állapotban maradjanak.

7. Gondoskodj a váltóidról.

Sokan elfelejtik ápolni a váltóikat, még akkor is, ha a láncukra és a bowdeneikre vigyáznak. Fogd újra a lánczsírt, és időnként kend be a hátsóváltók rugóit, majd egy kicsit a bowdent a rögzítési ponton, végül pedig egy kis pötty a beállítócsavarokon megakadályozza, hogy azok beleragadjanak a váltóba.

Ezekkel a nagyszerű tippekkel képes leszel szemmel tartani a kerékpárod állapotát, és csökkenteni a kisebb javítások számát, amelyek manapság már komoly összegeket vehetnek ki a zsebedből.

Ha van más nagyszerű karbantartási tipped is, szólj hozzá, hogy más kerékpárosok is tanulhassanak tőled.

Boldog bringázást!