Amszterdam nyomdokaiba lépő városok

A világ városai hosszú ideje támaszkodnak a kerékpárra, mint közlekedési eszközre. Néhány helyen azonban a kerékpárok száma az utcákon meghaladja az autókét. Amszterdamtól Bogotáig a különböző városok felkarolják a kerékpározást annak többszörös előnyei miatt. Ezek a városok ma már világszerte elismertek kerékpárosbarát utcáikról. Napjainkban drámaian nő azoknak a településeknek a száma, amelyek követik azt a trendet, hogy többen közlekednek kerékpárral, mint autóval. (Az első két rész kommentjei jogosan említik az alföldi kisvárosokat) Nem lenne tévedés azt mondani, hogy ezekben a városokban nagyobb a kerékpáros forgalom. A kerékpár használata, akár kényelmi, akár környezetvédelmi, akár egészségügyi okokból, történik, kimutathatóan növeli a városok vonzerejét. Íme egy lista Amszterdamon kívül azokról a városokról, amelyek kerékpárosbarátok, és amelyekben valójában több a kerékpáros.

 

1. Koppenhága, Dánia

Koppenhága, a kerékpárosok városa igazi paradicsom a kerékpárrajongók számára, és a világ egyik legbiciklibarátabb városaként ismert. Közel 500 000-rel több kerékpár van a városban, mint ember. Kétségtelen, hogy a város infrastruktúrája a kerékpárosok igényei szerint épült, hiszen a koppenhágai lakosok mintegy 62%-a naponta kerékpározik.

A koppenhágai kerékpározást megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a város kerékpárút- és kerékpársáv-hálózatának, a közlekedési jelzéseknek és egyéb óvintézkedéseknek köszönhetően. A több mint 2000 bérelhető kerékpárral a turisták és a helyiek egyaránt kihasználhatják ezt a környezetbarát közlekedési módot. Koppenhága Amszterdamhoz hasonlóan ingyenes kerékpárparkolókat és nyilvános zuhanyzókat is biztosít a kerékpárosok számára, hogy tovább ösztönözze a sportot.

Érdekes tény:
Koppenhágában, Dániában a becslések szerint 625 000 kerékpár és 240 000 autó van, ami azt jelenti, hogy a kerékpárok száma több mint 2,5:1 arányban meghaladja az autókét. 

2. Utrecht, Hollandia

Utrecht Hollandia negyedik legnagyobb városa. Itt található Európa egyik legrégebbi egyeteme, az Utrechti Egyetem. De nem ez az egyetlen ok, amiért ez a város ismert. Ez a város testesíti meg igazán a holland kerékpáros kultúrát. A városban közel 200 000 kerékpár található, így itt a legmagasabb az egy főre jutó kerékpárok száma Hollandiában.

A városban való kerékpározás a kiterjedt kerékpárút-hálózatnak és a kerékpárutaknak köszönhetően nagyon biztonságos. A város számos kezdeményezést is életre hívott a kerékpározás népszerűsítésére, többek között kölcsönzőállomásokat, kerékpármegosztó programokat és kerékpárparkolókat. Utrecht sík terepének és festői útvonalainak köszönhetően tökéletes hely arra, hogy kerékpárra pattanjon és felfedezze a várost.

Érdekes tény:
Utrechtben, Hollandiában a becslések szerint 400 000 kerékpár és 130 000 autó van, ami azt jelenti, hogy a kerékpárok száma több mint 3:1 arányban meghaladja az autókét. 

3. Boulder, Colorado

Az Egyesült Államokból Boulder került fel a világ kerékpárosbarát városainak listájára. A boulderiek több mint 70%-a kerékpárral jár munkába vagy iskolába, és a város több mint 300 mérföldnyi kerékpárutat és ösvényt kínál. A város ráadásul B-cycle kerékpármegosztó programmal is rendelkezik, amely lehetővé teszi a helyiek és a turisták számára is, hogy kerékpárokat béreljenek a város bármelyik kerékpármegosztó állomásán.

Boulderben számos kerékpárbolt is található. A várost többször is az ország legjobb kerékpáros városának választották, és a sport iránti elkötelezettségét jól mutatják a bevezetett kerékpárosbarát intézkedések. 

4. Davis, Kalifornia

A kaliforniai Davis az Egyesült Államok legkerékpárosbarátabb városa Boulder után. Sőt, a városban több biciklis közlekedik, mint autó. Becslések szerint 1600 kerékpár jut 1000 lakosra. A kerékpársávok, kerékpárutak és kerékpárosbarát utcák széles hálózata Davisben könnyű és biztonságos módja a kerékpározásnak a városban való közlekedésre.

A városban különböző szolgáltatások, például kerékpárkölcsönzés, kerékpárkarbantartás és kerékpármegosztás állnak rendelkezésre. A városban számos kerékpáros érdekvédelmi csoport is található, mint például a Davis Bike Collective, amelynek fő célja, hogy felhívja a közösség figyelmét a kerékpározás biztonságára és elősegítse a jobb kerékpáros infrastruktúra fejlesztését. A kép alapján sikeresen lobbiznak.

Érdekes tény: 

Davis Yolo Countyban található. A YOLO egy angol szleng - You only live once: Csak egyszer élünk. Mi is szimbolizálhatná jobban a kerékpározás iránti vonzalmunkat.

5. Strasbourg, Franciaország

Képzeld el, hogy a legszebb tájakon kerékpározol, ráadásul megfelelő, kerékpárosbarát infrastruktúrán! Strasbourg pontosan az a hely, ahol ez az álom valóra válhat. Itt van az egyik legélénkebb kerékpáros élet, és az infrastruktúra is a kerékpárosok igényeihez igazodik. Ez teszi a várost a kerékpárosok kulcsfontosságú csomópontjává.

Egy 2017-es felmérés szerint Strasbourgban 2x több kerékpár van, mint autó. Sőt, több mint 500 kilométernyi kerékpárúttal is rendelkezik. A városnak van egy Vélhop nevű kerékpármegosztó rendszere is, amely a látogatóknak és a lakosoknak olcsó kerékpárkölcsönzést biztosít.

Érdekes tény:
A franciaországi Strasbourgban a becslések szerint 300 000 kerékpár és 140 000 autó van, ami azt jelenti, hogy a kerékpárok száma több mint 2:1 arányban meghaladja az autókét. 

6. Sevilla, Spanyolország

A spanyolországi Sevilla lenyűgöző történelme és kultúrája miatt kedvelt turisztikai célpont. A kerékpáros kultúrája miatt is egyre népszerűbb. A város egyes részein ma már több kerékpár van, mint autó, mivel a város utcáin megugrott a kerékpárok száma.

A kerékpáros kultúra népszerűsítése érdekében a közigazgatás számos kerékpársávot, kerékpárutat és egyéb infrastruktúrát engedélyezett. Ezenkívül, akárcsak a listán szereplő többi város, Sevilla is rendelkezik kerékpárkölcsönzővel és kerékpármegosztó szolgáltatásokkal, így a látogatók számára egyszerűvé válik a két keréken való közlekedés a városban.

7. Malmö, Svédország

Egy másik híres kerékpárosbarát város a svédországi Malmö. A város a világ egyik legkerékpárosbarátabb városa, több mint 570 kilométernyi kerékpárúttal. Ráadásul Malmőben állítólag 40 000 kerékpár van, szemben a körülbelül 30 000 autóval.

Ez annak az eredménye, hogy a város elkötelezett a kerékpározás, mint praktikus és hatékony közlekedési mód ösztönzése mellett. A város kerékpármegosztó programjainak nagy hálózata szintén egyszerűvé és praktikussá teszi a kerékpárosok számára a városnézést.

8. Berlin, Németország

A rengeteg kerékpárút és kerékpársáv, a kerékpáros rendezvények és a város kerékpárosok számára biztonságosabbá tételére irányuló elkötelezettségével Berlin fantasztikus város a kerékpárosok számára. Aligha meglepő, hogy a városban több kerékpár van, mint gépjármű, tekintve a kerékpározás iránti elkötelezettségét.

A városban könnyű kerékpárral közlekedni, mivel több mint 500 kilométeres kerékpárút-hálózattal rendelkezik. A városban számos kerékpármegosztó vállalkozás is működik, így a helyiek és a turisták számára egyaránt egyszerű és gyors a kerékpárok kölcsönzése.

Ez a cikk a Városok, ahol a kerékpárok száma meghaladja az autókét sorozat 3. része. Az első részt itt, a második részt Amszterdamról itt találod.

Fotók: Pixabay

Ha tetszett a cikk lájkold a facebook oldalam, ahol még több bringás érdekességet találsz majd!