Nézd meg, hogyan lett Amszterdam kerékpáros paradicsom

Nem lennék meglepve, ha az előző cikk után legszívesebben összecsomagolnál és Amszterdamba utaznál! Nézd meg ezt a szórakoztató videót, hogy megtudd, hogyan lett Amszterdam a kerékpárosok paradicsoma!

 

Érdekes statisztikák a városok kerékpárhasználatáról:


Az Európai Kerékpáros Szövetség adatai szerint az európai városokban a kerékpárral megtett utak átlagos aránya (a kerékpárral megtett utak százalékos aránya) 5% körül van. Ez azonban városonként nagyon eltérő, és egyes városokban a kerékpárhasználati arány akár 30% is lehet.
Az Egyesült Államokban a League of American Bicyclists jelentése szerint a kerékpárral történő ingázás átlagos aránya 1% körül van. Ez azonban szintén nagy eltéréseket mutat a városok között, egyes városok esetében az arány elérheti a 8%-ot is.
Tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb kerékpáros részaránnyal rendelkező városokban általában több a kerékpáros infrastruktúra, például a kerékpársávok és a kerékpárparkolók száma. A városok általában kompaktabb területfelhasználási mintákkal és nagyobb népsűrűséggel rendelkeznek.
A kutatások szerint a kerékpáros infrastruktúra növelése és a kerékpárhasználat ösztönzése a közlekedési torlódások, a légszennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez vezethet. Emellett javíthatja a közegészségügyet és elősegítheti az élhető, fenntartható közösségek kialakulását.

Összefoglalás

A városok többek között úgy válhatnak fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá, ha követik Amszterdam példáját. Ez a város élen jár annak bemutatásában, hogy a városi területek hogyan csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást és védhetik meg lakosságukat a légszennyezéstől azáltal, hogy kerékpárosbarát infrastruktúrába fektetnek be, és több embert ösztönöznek a kerékpározásra. Ez a város követendő példa mások számára, és emlékeztetőül szolgál arra, hogy a fenntartható jövő építésében szükség van az együttműködésre.

Személy szerint úgy érzem, hogy a kerékpárosbarát infrastruktúra és a kerékpárosok számára hozott biztonsági intézkedések fontos tényezők, amelyek megkönnyítik és megnyugtatják a kerékpárosokat. Ebben a tekintetben Amszterdam mindenképpen követendő példa mások számára, és emlékeztetőül szolgál.