Nem titok, hogy a testmozgásnak túl sok egészségügyi előnye van ahhoz, hogy felsorolni lehessen. Az aerob testmozgás egyszerre hosszabbíthatja meg az életet, segíthet a fogyásban és leküzdheti a depressziót. Van valami a pulzusszám emelésében és az izzadásban, ami gyógyítja az ember szervezetét, és elhárítja a fizikai és mentális betegségeket. De tudtad, hogy emellett okosabbá is tesz? Az aerob testmozgás, beleértve a kerékpározást is, ténylegesen megnöveli az agy azon részeit, amelyek javítják a megismerést és a memóriát.

 

A kerékpározás tudománya

Amikor aerob testmozgást végzel, két dolog történik az agyaddal. Ahogy a lábaid gyorsabban pumpálnak, a szíved is gyorsabban és erősebben pumpál. Ezáltal több vér kering. Mivel több vér jut az agyba, javul az érrendszer működése. Az érrendszeri funkció javulásával javul a kognitív teljesítmény, és azok a bosszantó memóriaproblémák, amelyekkel a kor előrehaladtával szembesülünk, egyre ritkábbak lesznek. De a kerékpározás nem csak az idősödő felnőtteknek való.

edzés fogyás

Egy általános iskolában gyerekeket is vizsgáltak, és az eredmények alapján azok a gyerekek, akik sportoltak, könnyebben tanultak, és ezáltal jobban teljesítettek a teszteken, mint azok a gyerekek, akik mozgásszegényebb életet éltek.

A testmozgás az egész testünkben vegyi anyagokat szabadít fel. Ezért érezzük magunkat olyan jól edzés után. Az egyik ilyen az agyba jutva egy új kémiai anyagot aktivál. A neve agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF), ami az agy fehérállományát serkenti.
E nélkül az alapvető fehérje nélkül az emberek gyakrabban kezdenek elfelejteni dolgokat, és még az új dolgok megtanulásával is gondjaik lesznek. Gondolkodtál már azon, hogy a tudósok szerint miért mondják, hogy a testmozgás megelőzi az Alzheimer-kórt?

edzés fogyás

Keresd a kihívásokat!

Mivel a megnövekedett oxigén táplálja az agysejteket, a BDNF fehérje pedig serkenti azokat, a kerékpározás javítja az egészségedet, és valóban okosabbá tesz! Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a kerékpározásodból, ne hagyd ki az emelkedőket és időnként fokozd a tempót. Változtasd meg az útvonalakat és keress újakat. Ez segít az agynak új kapcsolatokat létrehozni azáltal, hogy változatosságot visz a rutinjába. Aktiválja az agyban a jutalomközpontot. Csak arra ügyelj, hogy viselj kerékpáros védőfelszerelést, különösen, ha új útvonalakat és nehézségi szintet próbálsz ki.

Nagyobb az esélye annak, hogy váratlan dolog történik. Már a kerékpáron való egyensúlyozás egyszerű aktusa is, amit az agyad automatikusan végez, javítja a két oldal közötti kommunikációt. A kéz- és szemkoordináció is javul a biciklis sisak alatt.

 A biztonság komolyan vétele

Az egészségesebbé és okosabbá válásról szóló beszédek mellett nem lenne jó, ha az agyadat védtelenül hagynád. Bármikor történhet váratlan esemény, ezért a legjobb, ha felkészült vagy. Akár aszfaltozott úton, akár terepen tekersz, érdemes felmérni a kockázatokat, különösen sport célú kerékpározásnál, a sisak erősen ajánlott.

edzés fogyás

A kerékpározás tökéletes aerobic edzés. Kevésbé terheli az ízületeidet, mint a futás. Jelentős mennyiségű kalóriát éget el, javítja az immunrendszeredet, és talán a legkényelmesebb módszer lehet az edzéshez.

Nem kell az edzőterembe utazni, és ha az időjárás nem működik együtt, akár beltérben is tekerhetsz egy szobabiciklin. Azzal a plusz bónusszal, hogy okosabbá tesz, és a menő kerékpáros felszereléssel együtt a kerékpározás az okos választás, ha edzésről van szó.

Szeretnél lefogyni kerékpározással? Esetleg még jobbá válni? Edzőként, mentorként segítelek! 

Képek: Pexels.com